Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content
Stäng rutan
Stäng rutan

Ring till TeleTal 020-22 11 44

TeleTal är tillgängligt för alla i landet som har tal-, röst och språksvårigheter. Samtalet är kostnadsfritt.

Information om tillgänglighet » Stäng rutan
Region Gotland
Besöksadress Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Säg vad du tycker

Ökad risk för smitta av campylobacter vid ovarsam hantering av färskt kycklingkött

Publicerad 2017-03-10 09:27
Det föreligger sannolikt en ökad risk för smitta av campylobacter vid ovarsam hantering eller bristfällig tillagning av färskt kycklingkött.

– Under 2016 anmäldes på Gotland anmäldes 58 personer som var smittade av campylobacter i Sverige jämfört med omkring 40 personer årligen dessförinnan, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare på Gotland.

I Sverige har det senaste året konstaterats en ökning av antalet inhemskt smittade med tarmbakterien campylobacter. Vid utredning i samverkan med nationella myndigheter har framkommit misstankar om att färsk kyckling kan vara orsak till det ökade antalet sjukdomsfall.

Så hanterar du färskt kycklingkött

Kycklingkött är en känslig råvara och bör hanteras därefter. Fryst kyckling innehåller mindre mängder campylobacter än färsk. Tiden utan kylförvaring och fram till tillagning ska vara så kort som möjligt. Hand- och kökshygienen ska vara skärpt.

Fler nyheter
Inga fler nyheter finns!
Sidan uppdaterad: 10 mars 2017
Ansvarig för sidan: Magne Hovland

Translation

This website uses Google Translate in combination with professionally translated texts on selected pages.

Google Translate will translate the entire website to the language of your choice in a matter of seconds. However, keep in mind that as the Google translation is automated the result is not going to be completely accurate.

English

Suomeksi

عربي

فارسی

ภาษาไทย

På visby.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?